In de samenleving is er een oproep om meer koffie te gaan drinken bij ouderen in de buurt. Om zo eenzaamheid te bestrijden.
Bij deze installatie staat het kopje koffie onderwater, de algen groei laat zien hoelang.
Onderzoek naar een visuele transformatie.
Algen komen niet alleen voor in onze meren maar bijna overal op onze planeet: van het kleinste tuinvijvertje tot midden in de Grote Oceaan.
Ondanks hun minuscule formaat spelen algen een belangrijke rol in de chemie en ecologie van meren, zeeën en oceanen.
Net als alle planten zetten algen kooldioxide (CO2) en water met behulp van zonlicht door fotosynthese om in koolhydraten en zuurstof.
Het licht wordt ‘gevangen’ met behulp van pigmenten, waarvan het groene chlorofyl de bekendste is. Verder hebben algen ook voedingsstoffen nodig, zoals nitraat en fosfaat.
Deze anorganische elementen worden met behulp van koolhydraten omgezet in organische stoffen zoals eiwitten en vetten .
Algen zijn dus, net als alle planten, een belangrijke schakel aan de basis van alle voedselketens, tussen de levende en niet-levende wereld.
Tegenwoordig dragen cyanobacteriën samen met algen tot ongeveer de helft bij aan de mondiale fotosynthese. De rest wordt gedaan door landplanten, met name die in de regenwouden.
Fotosynthese in planten en algen vindt plaats in bladgroenkorrels of chloroplasten.
Die chloroplasten waren van oorsprong eigenlijk ook cyanobacteriecellen. Deze bacteriën staan dus ook aan de basis van de evolutie van alle algen en planten.